ESER TANITIM SORULARI (KLASİK) Acımak- R. Nuri GÜNTEKİN

Acımak – ESER SORUSU ( KLASİK) Reşat Nuri GÜNTEKİN

S. 1) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının ana fikri nedir?
Hiç kimseyi araştırıp soruşturmadan, önyargılarımızla hüküm verip mahkum etmemeliyiz.
Hayat ve iş arkadaşları başarı ve başarısızlıkta çok önemli bir faktördür.

S. 2) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının ana fikri size bir yol gösterdi mi, açıklayınız?

Ön yargımız son yargımız olmayabilir; bu da bizi pişmanlığa ve mutsuzluğa götürür. Bir konu hakkında tam bilgi sahibi olmadan o konu hakkında fikir beyan etmemeliyiz.
Başarı ve başarısızlıkta çok önemli bir faktör olan hayat ve iş arkadaşlarımızı çok iyi seçmeliyiz.

 S. 3) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra hangi duygudan yoksundur? Bu duygusu ne zaman değişmiştir?

Acıma ( merhamet ) duygusundan yoksundur.
Bu duygusu babasının günlüğünü okuyuncaya kadar devam etmiştir.

S. 4) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra boş vakitlerini nerede ve nasıl geçirirdi?

Kasabanın yanından geçen derenin kenarındaki söğüt ağaçlarının altında kitap okuyarak geçirirdi.

 S. 5) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra hangi projeyle ilgilenirdi?

 “Türbe projesi” yle ilgilenirdi.

S. 6) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’ya babasıyla ilgili bilgi ne şekilde ulaştı?

Telgraf’la ulaştı.

S. 7) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra, arkadaşlarına kendisini nasıl tanıtmıştır?

Babasız bir çocuk olarak tanıtmıştır.

S. 8) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’yi neyin üzerine yatırmışlardı ve üstü neyle örtülüydü?

İnce bir şiltenin üzerine yatırmışlar ve üzerini eski bir asker battaniyesiyle örtmüşlerdi.

S. 9) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’nın kız kardeşi kaç yaşında neden ölmüştür?

15 yaşında veremden ölmüştür.

S. 10) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi, vefat edince geriye neler bıraktı?

Eski püskü çamaşırlar, yamalı çoraplar, yırtık bir seccade, küflü bir makas, birkaç kitap ve cevizden yapılmış bir kutu.

S. 11) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’nın babasından bu kadar nefret etmesinin sebebi nedir?

Babasının annesini ve kız kardeşini öldürdüğünü sanması.

S. 12) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’nin ailesiyle İstanbul’a gitmesinin sebebi nedir?

Meveddet Hanım’ın hasta olması.

S. 13) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi, Cevdet’ten ne istedi?

Kızı Zehra’yı mektebe vermesini istedi.

S. 14) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi, Meveddet Hanım’ı nerede gördü?

Fadıl Efendi fenalaştığında onu götürdükleri yerde gördü.                                                                                                          

Advertisements

ESER TANITIM SORULARI (TEST) Acımak / Reşat Nuri GÜNTEKİN

Acımak – ESER SORUSU ( TEST) Reşat Nuri GÜNTEKİN

S. 1) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra, İstanbul’a hangi araçla gitti?

A) Tren      B) Otobüs       C) Uçak       D)  At       E) Deve

S. 2) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’nın çocukluğu nerede geçti?

A) Beylerbeyi’nde eski bir yalıda
B) Babasının yaşadığı İstanbul’da
C) Eyüp Sultan’ın harap bir mahallesinde
D) Bağlarbaşı’nda bir bağ evinde
E) Boğaziçi’ndeki bir balıkçı kasabasında

S. 3) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’nın gözünde erkeklerin konumu nasıldı?

A) Yakışıklı, karizmatik varlıklar
B) İşe yaramaz pislikler
C) Baştan başa zalim ve katil
D) Çocuk ruhlu bebekler
E) Güçlü ve otoriter kimlikler

S. 4) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra hangi müzik aletini çalardı?

A) Gitar       B) Ut        C) Keman       D) Flüt       E) Kanun

S. 5) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’nın ablası hangi hastalıktan öldü?

 A) Verem     B) Kızamık     C) Kolera     D) Sıtma     E) Tifüs

S. 6) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi ölürken en son neyi kokladı?
A) Eşarp      B) Mendil       C) Toka      D) Atkı       E) Kurdele

S. 7) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’yi içkiye alıştıran kimdir?

A) Tahsin Efendi
B) Adnan Bey
C) Vehbi Efendi
D) Nasuhi Bey
E) Fadıl Efendi

S. 8) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra, ne iş yapmaktadır?

A) Savcı
B) Doktor
C) Öğretmen
D) Kaymakam
E) Mal müdürü

S. 9) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’nın babasının adı nedir?

A) Tevfik Bey
B) Fadıl Efendi
C) Mürşit Efendi
D) Vehbi Efendi
E) Adnan Bey

S. 10) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’nin kaç çocuğu vardır?

A) 1       B) 2     C) 3      D) 4     E) 5

S.11) Aşağıdakilerden hangisi Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’nin kızlarından biridir?

A) Feriha     B) Mualla    C) Ayşe    D) Feride     E) Şefika

S. 12) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’nin sandığından hangisi çıkmıştır?

A) Mendil     B) Çanta     C) Dergi    D) Mektup     E) Günlük

S. 13) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’nın babası nerede vefat etmiştir?

A) İstanbul
B) Ankara
C) Bursa
D) Edirne
E) Adapazarı

S. 14 ) Aşağıdakilerden hangisi Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’nin oynadığı oyunlardandır?

A) Okey    B) Pişti     C) Tavla    D) Domino     E) Briç

S. 15) Aşağıdakilerden hangisi Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’nin işi nedir?

A) Tahrirat Müdürü
B) Öğretmen
C) Avukat
D) İstasyon şefi
E) Mal müdürü

S. 16) Aşağıdakilerden hangisi Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Meveddet Hanım’ı muayene eden doktorun çalıştığı yerdir?

A) Belediye
B) Üniversite hastanesi
C) Sağlık ocağı
D) Özel klinik
E) Devlet hastanesi

S. 17) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi aşağıdakilerin hangisinden borç para almıştır?

A) Adnan Bey
B) Vehbi Efendi
C) Nasuhi Bey
D) Abdüssamet Bey
E) Tevfik Bey

S. 18) “Acımak” adlı romanın yazarı kimdir?

A) Nuri GÜNTEKİN
B) A. Mithat Efendi
C) H. Rahmi GÜRPINAR
D) Orhan Kemal
E) Sabahattin Ali

S. 19) Aşağıdakilerden hangisi Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’nin mektep arkadaşlarından biridir?

A) Cevdet      B) Ahmet      C) Celil       D) Celal     E) Cemil

S. 20) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’da acıma duygusunun olmaması neye yol açmıştır?

A) Duyarsızlık
B) Mutluluk
C) Heyecan
D) Pişmanlık
E) Duyarlılık

S. 21) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’nin kayınbabasının eşinin adı nedir?

A) Feriha
B) Makbule
C) Meveddet
D) Ruhsar
E) Macide

S. 22) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanındaki “Vehbi Efendi, Abdüssamet Bey, Fadıl Efendi, Mürşit Efendi, Tahsin Efendi” adlı kahramanların meslekleri aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?

A) Evkaf Müdürü-Emekli tabur katibi-Mal müdürü-Maarif baş katibi-Tahrirat müdürü
B) Mal müdürü-Evkaf Müdürü-Maarif baş katibi-Emekli tabur katibi-Tahrirat müdürü
C) Emekli tabur katibi-Evkaf Müdürü-Mal müdürü-Tahrirat müdürü-Maarif baş katibi
D) Emekli tabur katibi-Maarif baş katibi-Mal müdürü-Evkaf Müdürü-Tahrirat müdürü
E) Mal müdürü-Tahrirat müdürü-Evkaf Müdürü-Mal müdürü-Maarif baş katibi

S. 23) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’nın anneannesinin adı nedir?

A) Feriha
B) Makbule
C) Meveddet
D) Ruhsar
E) Macide

S. 24) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’nin , Abdüssamet Bey’den iş ricasında bulunduğu kişinin adı nedir?

A) Fadıl Efendi
B) Necip Bey
C) Şerif Bey
D) Tevfik Bey
E) Hafız Recep

S. 25) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra ve ailesinin bir çok iyiliklerini gördüğü komşusu Mesadet Hanım’ın kardeşinin adı nedir?

A) Fadıl Efendi
B) Necip Bey
C) Şerif Bey
D) Tevfik Bey
E) Hafız Recep

S. 26) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’nın ablası Feriha, Zehra’ dan kaç yaş büyüktür?

A) 1        B) 2        C) 3       D) 4       E) 5

“Zehra,okulun baş öğretmenidir.Mesleğinin tüm görevlerini,sorumluluklarını yerine getirmektedir fakat geçmişte yaşadığı kötü olaylardan dolayı acıma duygusu nedir bilmeyen, merhametsiz bir öğretmendir. Bu yüzden bütün öğrencilerinin yaptıkları hiç bir yanlışı affetmez, en ufak bir hataya bile büyük tepkiler gösterir,onları cezalandırdı.Zehra,okula geç kalan,maddi durumları kötü olduğu için üstü başı yırtık olan öğrencileri derse almaz, onları diğer öğrencilerden ayırır ve hiçbir şekilde onlara merhamet etmezdi.”

S. 27) Yukarıdaki özelliklerinden dolayı Zehra’yı eleştiren, onun iyiliğini isteyen Tevfik Hayri Bey’in görevi nedir?

A) Evkaf Müdürü
B) Emekli tabur katibi
C) Mal müdürü
D) Tahrirat müdürü
E) Maarif müdürü

S. 28) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Macit Efendi’nin eşi Meveddet Hanım, kimin küçük kızıdır?

A) Fadıl Efendi
B) Necip Bey
C) Şerif Bey
D) Tevfik Bey
E) Hafız Recep

S. 29) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra’ya babasının hasta haberini getiren kişi kimdir?

A) Tahsin Efendi
B) Necip Bey
C) Mürşit Bey
D) Mebus Şerif Halil
E) Hafız Recep

S. 30) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi’nin memurluğa başladığı yer neresidir?

A) Diyarbakır
B) İstanbul
C) Adana
D) Sivas
E) Erzincan

S. 31) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Mürşit Efendi nerede vefat etmiştir?

A) Ankara
B) İstanbul
C) Adana
D) Sivas
E) Diyarbakır

S. 32) Reşat Nuri GÜNTEKİN ‘in “Acımak” adlı romanının kahramanı Zehra, İstanbul’a niçin gitmiştir?

A) Öğretmen olarak tayin edildiği için
B) Gezmek için
C) Babasının hastalığı için
D) Miras meselesi için
E) Babasını özlediği için

CEVAP ANAHTARI:
1) A    2) A       3) C     4) B    5) A     6) E
7) A    8) C       9) B    10) A     
11) A    12) E
13) A   14) C   15) A    16) A    17) D    18) A
19) A   20) D   
21) B    22) C     23) B    24) E
25) B  26) D    27) E     28) A    29) D  
30) D
31) B    32) C

ESER TANITIM SORULARI ( KLASİK ) MASUMİYET MÜZESİ /Orhan PAMUK

MASUMİYET MÜZESİ – ESER SORUSU ( KLASİK ) Orhan PAMUK

1) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının teması nedir?

“AŞK” tır.

2) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının ana karakterleri kimlerdir?

İstanbul’un zengin iş adamlarından Kemal ve yoksul akrabası Füsun’dur.

3) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının konusu nedir?

Kemal ile Füsun arasında yaşanan farklı statüdeki insanların aşk, evlilik ve hayata bakış açıları

4) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanında anlatılanlar hangi zamanda geçer ve mekân neresidir?

ZAMAN: 1975 yılının bahar ayında başlar, 2003 yılında biter.
MEKÂN: İstanbul’da bulunan Nişantaşı, Suadiye, Çukurcuma semtleri

5) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Füsun’un en büyük hayali nedir?

O zamanlar çok popüler olan Yeşilçam’da oyuncu olmaktır.

6) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Kemal’in ailesi oğullarının Füsun tutkusu hakkında ne düşünmektedir?

Kemal’in hayatının ve SATSAT şirketindeki durumun kötüye gittiğini gördüklerinden bu ilişkiye karşı çıkarlar; ancak daha sonra bu ilişkiyi kabullenirler.

7) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlar Kemal ile Füsun’un buluşma yerlerinin en önemlisi neresidir?

“Merhamet Apartmanı”dır

8) Orhan Pamuk’un romanına adını veren “Masumiyet Müzesi” nerede ve neresidir?

Füsunların Beyoğlu Çukurcumadaki evleridir.

9) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Kemal’in nişanlısının adı nedir?

“Sibel”dir.

10) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Kemal , yoksul akrabası Füsun’la nerede karşılaşır?

Nişantaşındaki “Şanzelize Butik”te karşılaşır.

11) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Kemal , “Şanzelize Butik’e niçin gitmiştir?

Nişanlısı Sibel’e çanta almak için gitmiştir.

12) Orhan Pamuk’un romanına ad olan, Füsunların Çukurcumadaki evine niçin “Masumiyet Müzesi” adı verilmiştir?

Füsun’un annesi ve Füsun’u hayalini kurdukları tatile götürecekken geçirdikleri kazada Füsun hayatını kaybedince Kemal, onu ve ilişkilerini ölümsüz kılmak adına senelerce bu ilişkideki anılarından kalma topladığı eşyalarla “Masumiyet Müzesi”ni kurmuştur.

13) Orhan Pamuk, romanına ad olan “Masumiyet Müzesi” nin içeriğini nasıl oluşturmuştur?

Kemal, Füsun’un etrafında pervane olsa da, Füsun duruma pek karşılık vermez. Bu tutum karşısında Kemal’de her görüşmelerinde Füsun’un bir eşyasını çalmaya başlar. Ve onları biriktirir.

14 ) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanı kaç sayfa, kaç paragraf , kaç sözcük ve kaç karakterden oluşan bir romandır?

592 sayfa, 3071 paragraf, 140366 sözcük 150’den fazla karakterden oluşan bir romandır.

15) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanı hangi cümleyle başlar?

“ Hayatımın en mutlu anıymış bilmiyordum. ” cümlesiyle başlar.

16) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanı hangi cümleyle biter?

Kemal’in: “ Herkes bilsin çok mutlu bir hayat yaşadım. “ cümlesi ile biter.

17) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Füsun’un kocasının adı nedir?

” Feridun” dur.

18) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Füsun’un annesinin adı nedir?

” Nesibe” dir.

19) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Füsun tezgahtarlık yapmanın dışında ne yapmaktadır?

Üniversite sınavlarına hazırlanmaktadır.

20) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Füsun, üniversite sınavlarına kiminle hazırlanmaktadır ve hangi derse çalışmaktadır?

Kemal ile birlikte matematik çalışmaktadırlar.

21) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarının

a) Kaza yaptıkları araçta kimler vardır?

Füsun, Kemal ve Füsun’un annesi” vardır.

b) Tatil için nereye gitmektedirler?

Paris’e…

c) Kaza nerede ve ne zaman gerçekleşir?

Babaeski’de Edirne yoluna bakan bir otelde dinlendikleri gecenin sabahında…

d) Kaza yapan aracı kim kullanmaktadır?

Füsun kullanmaktadır.

22) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Kemal, Füsun’un başrolünde oynayacağı film için hangi şirketi kurar?

” Limon Filmcilik” i kurar.

23) Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı romanının kahramanlarından Feridun, Füsun’la evli olduğu halde gönlünü kaptırdığı ve birlikte yaşamaya başlayacağı kadının adı nedir

“Papatya”dır.

ESER TANITIM SORULARI (TEST) CEZMİ / NAMIK KEMAL

CEZMİ –  ESER SORUSU ( TEST ) NAMIK KEMAL

1) Aşağıdakilerden hangisi “Cezmi” romanının kahramanlarından biri değildir?

A) Adil Giray         B) Perihan        C) Cezmi         D) Mustafa Paşa          E) Sıtkı Bey

2) Cezmi hangi sporda ustadır?

A) Kılıç
B) Yüzme
C) Güreş
D) At ( cirit ) ve okçuluk
E) Maraton

3) Cezmi romanının kahramanlarından hangisi romanın sonunda ölmez?

A) Begüm Şehriyar
B) Cezmi
C) Adil Giray
D) Perihan
E) Şah Tahmasp

4) Namık Kemal’in “Cezmi” romanının kahramanlarından Begüm Şehriyar, kardeşiyle yaşayacağı gönül macerasında kendisine engel olabilir düşüncesiyle Gazi Giray’ı nereye hapsettirir?

A) Kahkaha Kalesi’ne
B) Bir bağ evine
C) Bir mağaraya
D) Maden ocağına
E) Sarayın odunluğuna

5) Namık Kemal’in “Cezmi” romanında Kırım Hanlığı’nda Devlet Giray’dan sonra başa geçen, İslâm birliğinden çok Cengiz töresine bağlı kahraman kimdir?

A) Osman Paşa
B) Gazi Giray
C) Mehmet Giray
D) Adil Giray
E) Muhammed Hüdabende

6) Namık Kemal’in “Cezmi” romanında sarayda görev yapan muhafızlardan biri, gizli kapaklı konuşmaları işitme konusunda son derece usta, gözünü para hırsı bürümüş, Şehriyar’dan aldığı yüzlerce altın karşılığında, Adil Giray, Perihan ve Cezmi arasında geçen konuşmaları nakleden, Şehriyar’dan aldığı emir doğrultusunda Adil Giray’ın kaldığı köşkün önünde gizlenerek nöbet tutan, Cezmi’ye nişan alıp onu vuran kahraman kimdir?

A) Hamza Mirza
B) Cafer
C) Şemhal
D) Vezir Mirza Süleyman
E) Ferhat Ağa

7) Aşağıdakilerden hangisi “Cezmi” romanının kahramanlarından Nev’i için söylenemez?

A) Saraya mensup bir şairdir.
B) Ferhat Ağa ile içten bir dostlukları vardır.
C) Cezmi’nin arkadaşlarıyla girdiği bir bahis sonrasında Fuzûlî’nin bir beytine yazdığı nazireyi okur ve çok beğenir.
D) Cezmi’nin şiir yazma konusunda çok yetenekli olduğunu söyler.
E) Sinan Paşa’nın kendini beğenmiş tavırlarını, ölçüyü aşan fikirlerini pek beğenmez.

8) Namık Kemal’in “Cezmi” romanında Dağıstan Beylerbeyi ve aynı zamanda Perihan’ın dayısı olan Şemhal’in yeğeni Mihridil ile evlenen kahraman kimdir?

A) Abbas
B) Mustafa Paşa
C) Vezir Mirza Süleyman
D) Özdemiroğlu Osman Paşa
E) Ferhat Ağa

9) Namık Kemal’in “Cezmi” romanındaki Begüm Şehriyar ile Perihan’ın, Dağıstan Beylerbeyi Şemhal arasındaki akrabalık bağı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Şemhal, Begüm Şehriyar ile Perihan’ın dayılarıdır.
B) Şemhal, Begüm Şehriyar ile Perihan’ın amcalarıdır.
C) Şemhal, Begüm Şehriyar  ile Perihan’ın enişteleridir.
D) Şemhal, Begüm Şehriyar  ile Perihan’ın kuzenidir.
E) Şemhal, Begüm Şehriyar  ile Perihan’ın ağabeyidir.

10) Aşağıdakilerden hangisi “Cezmi” romanında Şah II. İsmail döneminde gözlerine mil çekilmiş, zavallı bir âmâ olan kahramanıdır?

A) Ferhat Ağa Hamza Mirza
B) Şah Muhammed Hüdabende
C) Şemhal
D) Vezir Mirza Süleyman
E) Hamza Mirza

11) Namık Kemal’in “Cezmi” romanındaki  kahramanlardan Dağıstan Beylerbeyi Şemhal’in milliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Türk          B) Arnavut       C) Çerkez         D) Arap          E) İran

12) Cezmi’nin arkadaşlarıyla girdiği bir bahis sonrasında Fuzûlî’nin bir beytine yazdığı nazireyi okuyan ve çok beğenen kahraman kimdir?

A) Mustafa Paşa
B) Adil Giray
C) Derviş Paşa
D) Hamza Mirza
E) Nev’i

13)  Namık Kemal’in “Cezmi” romanında aşağıda verilenlerden hangisi kötü karakterdir?

A) Adil Giray
B) Mihridil
C) Perihan
D) Begüm Şehriyar
E) Özdemiroğlu Osman Paşa

14) Namık Kemal’in “Cezmi” romanının kahramanlarından Cezmi , hangi kılığa girerek güçlükle vatanına döner?

A) Rençber
B) Celep
C) Derviş
D) Hallaç
E) Seeleci ( Dilenci )
CEVAPLAR:

 1)   E      2)  D        3)  B        4)  A    5) C   6)  B       7)  E      8) D      9)  A       10)  B
11)  C     12)  E      13)  D       14)  C

 

ESER TANITIM SORULARI ( TEST ) İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN /Sabahattin ALİ

İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN – ESER SORUSU ( TEST ) Sabahattin ALİ

 1) Aşağıdakilerden hangisi “İçimizdeki Şeytan” romanında geçen kahramanlardan biri değildir?
A) Galip Efendi         B) Nihat            C) Ömer            D) Muazzez             E) Bedii

2) Sabahattin Ali “İçimizdeki Şeytan” romanının kahramanlarından Ömer’i nasıl betimlemiştir?

A) Şişmanca, açık kumral saçlı, beyaz yüzlü ve yakışıklı bir delikanlı
B) Ufak tefek, zayıf ve soluk yüzlü bir delikanlı
C) Sarı benizli, nahif fakat kuvvetli ve dayanıklı bir delikanlı
D) Babacan, gün görmüş, dürüst bir bey
E) Sarhoş, genellikle ahlak dışı işlere bulaşan, yeleğinde daima yarım okkalık gümüş bir köstek takılı olan bir delikanlı

3) Sabahattin Ali “İçimizdeki Şeytan” romanında hangi görüşün eleştirisini yapmıştır?
A) Osmanlıcılık
B) Batıcılık
C) Turancılık
D) Cumhuriyetçilik
E) İslamcılık

4) Sabahattin Ali’nin “İçimizdeki Şeytan” romanında Ömer ile Macide karakterleri ilk defa nerede karşılaşmışlardır?
A) Akrabalarının evinde
B) Konservatuarda
C) Sahilde
D) Darülfünunda
E) Kadıköy – Köprü vapurunda

5) “İçimizdeki Şeytan” romanının kahramanlarından Macide, hangi enstrümanı çalabilmektedir?
A) Keman           B) Saz            C) Piyano            D) Saksafon             E) Flüt

6) “İçimizdeki Şeytan” romanının kahramanlarından Macide, ilk aşkı ve aynı zamanda bir zamanlar muallimi olan Bedri ile yıllar sonra nerede karşılaşır?

A) Hikmet Bey’in düzenlediği saz gecesinde
B) Konservatuarda piyano çalarken
C) Ömer’in arkadaşlarıyla yemek yerken
D) Ömer’in çalıştığı postaneyi ziyarete gittiğinde
E) Bedri onu arar, bulur.

7) “İçimizdeki Şeytan” romanının kahramanlarından Macide ile Ömer evlenmeye nasıl karar vermişlerdir?

A) Ömer, Macide’ye aşkını itiraf edip evlilik teklif etmesiyle
B) Görücü usulüyle
C) Macide’nin kaldığı evde gururunun kırılması ve evi terk etmesiyle
D) Macide’nin paraya ihtiyacı olmasından dolayı
E) Toplum baskısından kurtulmak için

8) İçimizdeki Şeytan” romanının kahramanlarından Ömer, parasızlığın canına tak etmesiyle ne yapmıştır?

A) Çalıştığı postanenin kasasından para çalar.
B) Gururunu hiçe sayıp Macide’nin ilk aşkı olan Bedri’den borç ister.
C) Darülfünundaki arkadaşlarıyla kumar oynamaya başlamıştır.
D) Postanenin veznedarını tehdit ederek ondan para alır.
E) Darülfünunu bırakıp iki işte birden çalışmaya başlar.

9) Sabahattin Ali “İçimizdeki Şeytan” romanının sonu nasıl biter?

A) Macide ile Ömer’in çocukları olmuş ve çok mutlu yaşamışlardır.
B) Ömer artık kişiliğini değiştirmeye karar verir ve çok sevdiği Macide’yi Bedri’ye emanet edip onu yalnız bırakmamasını söyler.
C) Ömer, Macide’yi terk edip eski kız arkadaşı Ümit ile yaşamaya başlar.
D) Macide, her şeyi İstanbul’da geride bırakarak memleketi Balıkesir’e geri döner.
E) Macide, Bedri ile kaçar ve Ömer buna dayanamayıp intihar eder.

 

 CEVAPLAR:
1) D      2)  A      3)  C     4)  E      5) C      6)  A        7)  C       8) D       9)  B     

ESER TANITIM SORULARI ( TEST)TAAŞŞUK-I TALAT VE FITNAT / Şemsettin SAMİ

TAAŞŞUK-I TALAT VE FITNAT – ESER SORUSU  ( TEST)  /  Şemsettin SAMİ

1) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı eserin konusu nerede geçmektedir?
A)
 Sarıyer     B) Beykoz      C) Çengelköy     D) Üsküdar – Toptaşı      E) Beşiktaş

2) Aşağıdakilerden hangisi “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı eserde bulunan yardımcı düşüncelerden değildir?
A) 
Dönemdeki iç güveyi korkusu
B) 
Kız çocuklarının okutturulmaması
C) 
Zorla evlendirilme gibi durumlarda kendimizi telef etmek ( İntihar… ) en mükemmel çözümdür.
D) İnsanların hastalandıklarında şifayı başka yerde aramaları
E)  Osmanlının son dönemlerinde devlet dairelerinde çalışan memurların kafalarına göre izne çıkmaları.

3) Fıtnat Hanım’ın evlendirildiği kişi kimdir?
A)
 Hacı Baba     B) Talat Bey      C) Zeki Bey     D) İzzet     E) Ali Bey

4) Talat ve Fıtnat birbirlerine nasıl âşık olmuşlardır?
A) 
Ortak tanıdıkları sayesinde
B) 
Resmine bakıp 
C) 
Vapurda karşılaştıklarında
D) 
Fıtnat pencereden kafes aralıklarından bakarken Talat’la göz göze geldiklerinde
E) 
Çamlıca ‘da gezerken

5) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı eserin sonu nasıl bitmiştir?
A) 
Talat ve ve Fıtnat evlenmiştir.
B) 
Talat, sevdasından vaz geçmiştir.
C) 
Talat ve ve Fıtnat ölmüş, Ali Bey delirmiş ve daha sonra o da ölmüştür.
D) 
Ali Bey, Fıtnat’ı evlatlıktan reddetmiştir.
E) 

6) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı eserin kahramanlarından Rıfat Bey’in annesinin adı nedir?
A)
 Ayşe Kadın     B) Kamile Hanım      C) Gülizar     D) Emine Kadın     E) Şerife Kadın

7) Üsküdar’da Toptaşı’nda bir konak sahibi zengin ve dul bir adam olan Ali Bey’le Fıtnat’ı evlendirmeyi düşünen kimdir?
A) 
Şerife Kadın     B) Kamile Hanım      C) Gülizar     D) Emine Kadın     E) Ayşe Kadın
     

 

CEVAPLAR:
1) D      2) C      3)  E        4)  D      5) C      6) B       7) A

 

ESER TANITIM SORULARI ( KLASİK )TAAŞŞUK-I TALAT VE FITNAT / Şemsettin SAMİ

TAAŞŞUK-I TALAT VE FITNAT – ESER SORUSU  ( KLASİK )  /  Şemsettin SAMİ
1)
 Fıtnat Hanımın babasının adı nedir?
Ali Bey’dir.

2) Fıtnat Hanımın annesinin adı nedir?
 Zekiye Hanım’dır.

3) Türk edebiyatında ilk roman unvanına sahip eserin 15 yaşında,uzun boylu, gözleri ve kaşları kapkara, beyaz tenli kadın kahramanının adı nedir?
 Fıtnat’tır.

4) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı romanın kahramanı Fıtnat Hanım’ın hayatına giren insanlar kimlerdir?
Eve gelip dikiş nakış öğreten Şerife Kadın,
Fıtnat’ın üvey babası olmasına rağmen gerçek bir babayı aratmayan ve tütün işiyle uğraşan Hacı Baba,
Hacı Baba’nın annesi olup pek çok masal bilen ve önüne gelen herkese masal anlatan Emine Kadın’dır.

5) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı romanın kahramanlarından Talat Bey’in babasının adı nedir?
      Rıfat Bey’dir.

6) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı romanın kahramanlarından Talat Bey’in annesinin adı nedir?
       Saliha Hanım’dır.

7) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı romanda tebdil-i kıyafet yapan kahraman kimdir?
       Talat Bey’dir.

8) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı romanda tebdil-i kıyafet yapan kahramanın kullandığı isim nedir?
     Ragibe Hanım’dır.

9) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı romanda hangi sosyal eleştiriler vardır?
      Kız çocuklarının çok küçük yaşlarda görücü usulüyle evlendirilmeleri,
Kız çocuklarını okutturulmamaları,
Kız çocuklarının küçük yaşlarda kaçırılarak köle olarak satılmaları ( esir / köle ticareti )

10) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı romanın kahramanlarından Hacı Baba’nın gerçek adı nedir?
Mustafa’dır.

11) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı romanın kahramanlarından Talat Bey’in dadısının adı nedir?
   Ayşe Kadın’dır.

12) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı romanın kahramanlarından Rıfat Bey’in annesinin adı nedir?
Kamile Hanım’dır.

13) “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı romanın kahramanlarından Rıfat Bey’in cariyesinin adı nedir?
   Gülizar’dır.

14) Zekiye Hanımın, Emine Kadın’a koruması için tembihlediği Fıtnat’ın boynunda takılı olan nedir?
  “Cevşen”dir.

15) Zekiye Hanımın, Emine Kadın’a koruması için tembihlediği Fıtnat’ın boynunda takılı olan cevşende ne vardır?
      Emine Kadın’ın çok koruyucu dualar olduğunu sandığı cevşende Zekiye Hanım’dan Fıtnat’a yazılmış olan bir mektup vardır.

16) Zekiye Hanımın, Emine Kadın’a koruması için tembihlediği Fıtnat’ın boynunda takılı olan cevşenden çıkan mektupta ne yazmaktadır?
 Fıtnat’ın babasının “Ali Bey” olduğu yazmaktadır.