BEYAZ GEMİ – ESER SORUSU ( TEST ) /  Cengiz  AYTMATOV

1)Beyaz Gemi romanındaki olaylar nerede geçmektedir?

A) Isık-göl
B) Enesay ırmağı
C) Taşkent
D) Bozkır
E) Hiçbiri

2) Beyaz Gemi romanında Mümin Dede’ye uzak yakın herkesle iyi geçindiği için ve herkese güleryüz gösterip yardıma koştuğu için hangi isim verilmiştir?

A) Hoşsohbet Mümin
B) Kıvrak Mümin
C) Hızır Mümin
D) Ermiş Mümin
E) Hiçbiri

3) Beyaz Gemi romanında çocuğun konuştuğu kayalara verdiği isimler vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu isimlerden biri değildir?

A) Ihlamış Deve
B) Eyer
C) Tank
D) Kurt
E) Maral  Ana

4) Beyaz Gemi romanındaki çocuk kaç yaşındadır?

A) 7
B) 10
C) 12
D) 15
E) 5

5) Beyaz Gemi romanında çocuğun en sevdiği oyuncağı nedir?

A) Çantası
B) Kayalar
C) Köpeği
D) Dürbünü
E) Hiçbiri

6) Beyaz Gemi romanında Orozkul’un karısının adı nedir?

A) Gülcemal
B) Cemile
C) Bekey Hala
D) Maral
E) Aleksandra

7) Beyaz Gemi romanında çocuğun kendisini daha bebekken terk ettiği babası ne iş yapmaktadır?

A) Orman Memuru
B) Gemici
C) Öğretmen
D) Marangoz
E) Tüccar

8) Beyaz Gemi romanında çocuğun balık olup uzaklara gitme hayali vardır? Çocuk bu hayalinde nereye gitmektedir?

A) Annesine
B) Kardeşlerine
C) Enesay Nehrine
D) Babasına
E) Hiçbiri

9) Beyaz Gemi romanında Kırgızların ilk bulundukları yer olan Enesay’ın anlamı nedir?

A) Ana Dağ
B) Ana Kurt
C) Ana Nehir
D) Ana Masal
E)Ana Ülke

10) Beyaz Gemi romanında Mümin Dede ve o köyde bulunan Kırgızlar hangi aşirettendir?

A) Celesay aşireti
B) Enesay aşireti
C) Manas aşireti
D) Maral Ana Aşireti
E) Buğu Aşireti

11) Beyaz Gemi romanında Mümin Dede uzun yıllar sonra üç tane maral görür? Bu maralları hangi olay esnasında görmüştür?

A) Seydahmet ile ot biçerken
B) Çocuğu okula götürürken
C) Orozkul ile ormandan kestikleri tomruğu taşırken
D) Ormanda avlanırken
E) Çocuk ile dürbünle Beyaz Gemi’yi seyrederken

12) Beyaz Gemi romanında Mümin Dede’nin çocuğa anlattığı ve Kırgızların düşmanları tarafından yok edildikten sonra nasıl türediklerini anlatan masalın, efsanenin adı nedir?

A) Çopur Nine Efsanesi
B) Manas Efsanesi
C) Kır At Efsanesi
D) Boynuzlu Maral Ana Efsanesi
E) Kara Kurt Efsanesi

13) Beyaz Gemi romanında geçen efsaneye göre Kırgızlar düşmanları tarafından yok edildikten sonra nasıl türemişlerdir?

A) Yok edilmekten kurtulan iki çocuğun bir maral tarafından büyütülmesiyle
B) Yok edilmekten kurtulan iki çocuğun bir kurt tarafından büyütülmesiyle
C) Yok edilmekten kurtulan bir erkek çocuğun soyunu devam ettirmesiyle
D) Yok edilmekten kurtulan bir kız çocuğun soyunu devam ettirmesiyle
E) Hiçbiri

14) Beyaz Gemi romanında Boynuzlu Maral Ana vurularak etiyle ziyafet verilir? Boynuzlu Maral Ana’yı kim vurmuştur?

A) Orozkul
B) Mümin Dede
C) Seydahmet
D) Kulubeg
E) Koketay

15) Beyaz Gemi romanında çocuk, hangi olay üzerine balık olma hayaliyle kendini çayın sularına bırakır?

A) Orozkul’un Mümin Dede’yi dövmesi üzerine
B) Ninenin çocuğu okula göndermemesi üzerine
C) Orozkul’un her gün sarhoş olup karısını dövmesine dayanamadığı için
D) Boynuzlu Maral Ana’nın öldürülmesi üzerine
E) Artık bulunduğu yerde sığıntı gibi görülmekten bıktığı için

CEVAPLAR:
1) A      2) B    3) E     4) A     5) D     6) C     7) B    8) D    9) C   10) E
11) C     12) D      13) A     14) B       15) D