ESER TANITIM SORUSU ( TEST ) CEMİLE / CENGİZ AYTMATOV

CEMİLE   – ESER SORUSU ( TEST )  / CENGİZ AYTMATOV

1) “Cemile” romanında romanın temel kahramanı Cemile’nin kocasının adı nedir?

A) Seyit
B) Sadık
C) Danyar
D) Osman
E) Kerim

2) “Cemile” romanında olaylar hangi dönemde geçmektedir?

A) Birinci Dünya Savaşı yılları
B) 1980-90 arası
C) 1970-80 arası
D) İkinci Dünya Savaşı yılları
E) 1990-95 arası

3) “Cemile” romanında  olaylar hangi kahramanın bakış açısından anlatılmaktadır?

A) Seyit
B) Sadık
C) Danyar
D) Osman
E) Cemile

4) “Cemile” romanında romanın temel kahramanı “Cemile” ile ilgili söylenenlerden hangisi yanlıştır?

A) Türkü söylemesini sever.
B) Atlardan anlar.
C) Haksızlığa tahammülü olmayan biridir.
D) Sert tabiatlı, erkek mizaçlıdır.
E) Babası fabrika işçisidir.

5) “Cemile” romanında olayların tamamını anlatan kahramanın hangi sanat dalına ilgisi vardır?

A) Müzik
B) Edebiyat
C) Resim
D) Tiyatro
E) Hiçbiri

6) “Cemile” romanında Danyar’ın her zaman dinlenmek için gittiği yer neresidir?
A) Isık-Göl
B) At çiftliği
C) Âşıklar tepesi
D) Nöbet tepesi
E) Küçük Ev

7) “Cemile” romanında Cemile ile kimin birlikte evi terk eder?
A) Danyar
B) Sadık
C) Seyit
D) Osman
E) Onbaşı Orozmat

8) “Cemile” romanında romanda olayların geçtiği mekanda Cemile, kayın biraderi ve Danyar birlikte ne iş yapmaktadırlar?

A) At bakıcılığı yaparlar .
B) Maden yataklarında çalışırlar.
C) Üniversitede okumaktadırlar.
D) Evin çevresinde tarlada çalışırlar.
E) Buğday taşırlar.

9) “Cemile” romanında Cemile isimli kahramanın babası ne iş yapmaktadır?

A) Gemilerde çalışır.
B) Çiftçidir.
C) At bakıcısıdır.
D) Askerdir.
E) Fabrika işçisidir.

10) “Cemile” romanında Cemile’nin evliliği nasıl gerçekleşmiştir?

A) Sadık Cemile’yle okulda tanışmıştır.
B) Sadık’ın annesi oğluna Cemile’yi istemiştir.
C) Sadık ile Cemile kolhozda (çiftlik) çalışırken tanışmıştır.
D) Cemile bir at yarışında Sadık’ı geçtiği için Sadık onu kaçırmıştır.
E) Cemile’nin babası Sadık’ı çok sevdiği için kızını onunla evlendirmiştir.

11) “Cemile” romanıyla ilgili aşağıda söylenenlerden hangisi yanlıştır?

A) Cemile’nin kocası savaş sırasında savaşa çağrılmış bir askerdir.
B) Cemile roman sonunda intihar eder.
C) Romandaki olan bitenler Sadık’ın kardeşinin gözünden anlatılmaktadır.
D) Danyar savaşta yaralanmış bir ve köyüne gönderilmiş biridir.
E) Sadık’ın babasının adı Yolcubay’dır.

CEVAPLAR:
1) B     2) D    3) A   4) E     5) C    6) D   7) A   8) E    9)C    10) D    11) B

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s