GURBET HİKÂYELERİ – ESER SORUSU ( TEST )  /   REFİK HALİD KARAY

1) Refik Halit KARAY’ ın “Gurbet Hikâyeleri” adlı kitabındaki hikâyelerin hangisinde “Bir askerin kendisine verilen altını Emir Sadun’a götürülüşü” anlatılmaktadır?

a) Hülle
b) Akrep
c) Antikacı
d) Güneş
e)  Eskici   

 2) Refik Halit KARAY’ ın “Gurbet Hikâyeleri” adlı kitabındaki hikâyelerin hangisinde “ Bazı erkeklerin kötü bir kadın uğruna nasıl zor durumda kaldıkları ve öldükleri” anlatılmaktadır?
a) Fener
b) Yara
c) Gözyaşı
d) Hülle
e)  Keklik  

3) Refik Halit KARAY’ ın “Gurbet Hikâyeleri” adlı kitabındaki hikâyelerin hangisinde “Annesini ve babasını kaybeden Hasan’ın halasının yanına gönderilişi ve orada yaşadığı yurt sevgisi” anlatılmaktadır?

a) Yara
b) Kaçak
c) Eskici
d) Hülle
e)  Gözyaşı  

4) Refik Halit KARAY’ ın “Gurbet Hikâyeleri” adlı kitabındaki “HÜLLE” adlı hikâyenin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

a) Kendisini Afgan bir antikacı olarak tanıtan Şeyh Afgani’nin aslında İngiliz askeri olması.
b) Bir adamın gittiği bir evde yaşadığı evlilik oyunu.
c) Bir Türk mahkûmun hapishaneden kaçış öyküsü ve bir aileye sığınması.
d) Arap aşiretleri arasındaki yağmalamalardan kurtulan dört bedevinin bir Türk’ün yanına sığınması.
e) Fakir bir çocukla sefil bir köpeğin acı durumları, birbirlerine olan sevgileri ve ayrılma hikâyeleri.

5) Refik Halit KARAY’ ın “Gurbet Hikâyeleri” adlı kitabındaki “YARA” adlı hikâyenin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kendisini Afgan bir antikacı olarak tanıtan Şeyh Afgani’nin aslında İngiliz askeri olması.
b) Bir adamın gittiği bir evde yaşadığı evlilik oyunu.
c) Bir Türk mahkûmun hapishaneden kaçış öyküsü ve bir aileye sığınması.
d) Arap aşiretleri arasındaki yağmalamalardan kurtulan dört bedevinin bir Türk’ün yanına sığınması.
e) Fakir bir çocukla sefil bir köpeğin acı durumları, birbirlerine olan sevgileri ve ayrılma hikâyeleri.

6) Refik Halit KARAY’ ın “Gurbet Hikâyeleri” adlı kitabındaki “ KÖPEK ” adlı hikâyenin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

a) Fakir bir çocukla sefil bir köpeğin acı durumları, birbirlerine olan sevgileri ve ayrılma hikâyeleri.
b) Kendisini Afgan bir antikacı olarak tanıtan Şeyh Afgani’ nin aslında İngiliz askeri olması.
c) Bir Türk mahkûmun hapishaneden kaçış öyküsü ve bir aileye sığınması.
d) Arap aşiretleri arasındaki yağmalamalardan kurtulan dört bedevinin bir Türk’ün yanına sığınması.
e) Zincire mahkûm azgın bir köpeğin iki günlük özgürlükten sonra eski vahşiliğinden kurtulması.

7) Refik Halit KARAY’ ın “Gurbet Hikâyeleri” adlı eserinde
“Hasan / Emir Sadun  / Ebu  Ali / Osman” dizilişindeki kahramanların bulunduğu hikâyeler, aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

a) Antikacı / Kaçak / Hülle / Testi
b) Eskici / Güneş / Fener / Köpek
c) Antikacı / Akrep / Keklik / Fener
d) Yara / Zincir / Gözyaşı / Antikacı
e) Kaçak / Çıban / Köpek / Yara

8) Refik Halit KARAY’ ın “Eskici” adlı hikâyesine adını veren kahraman, Filistin’ in bu ücra kasabasına nereden gelmiştir?

a) İstanbul
b) İnegöl
c) İznik
d) Adapazarı
e)  İzmit  

9) Refik Halit KARAY’ ın “Eskici” adlı hikâyesinin kahramanlarından Hasan, İstanbul’dan bindirildiği vapurdan nerede iner ve sonraki yolculuğunu ne ile yapar?

a) Hayfa / deve
b) Hatay / tren
c) Hayfa / tren
d) Hatay / deve
e) Hayfa / at                                                                   

10) Refik Halit KARAY’ ın “ Köpek” adlı hikâyesinde mekân aşağıdakilerden hangisidir?

a) Suriye
b) Lübnan
c) Filistin
d) Hicaz
e)  Yemen  

11) Refik Halit KARAY’ ın “ Testi” adlı hikâyesinin kahramanı gencin adı nedir?

a) Hasan
b) Osman
c) Ebu Ali
d) Ömer
e) Emir Sadun    

12) Refik Halit KARAY’ ın “ Testi” adlı hikâyesinin kahramanı Ömer’ i aşağıdakilerden hangisi tanımlar?

a) Çok duygusal bir yapıya sahip, hayatta başından geçen olaylardan sonra kimseye güveni kalmamış, ama sevgiye sevilmeye muhtaç biridir.
b) Hayatta öylesine yaşayan, memleketinden uzun süre önce ayrılmış işini çok iyi yapan ve memleketlilerine karşı çok iyi davranan biridir.
c) Kendi halinde, sevecen, yardımsever ve yaşamaktan zevk alan biridir. Başından geçen olaylar onu derinden etkilemişse de, hayata bağlılığı fazla zayıflamamıştır, memleket hasretiyle yanıp tutuşmaktadır.
d) Arap aşiretleri arasındaki yağmalamalardan kurtulan dört bedevinin yanına sığındığı yardımsever bir Türk.
e) Küçük yaşta memleketinden ayrı düşmüş, çok iyi araba kullanan, bilgili, kültürlü ve görmüş geçirmiş birisidir.

 

CEVAPLAR:
1) D     2) E    3) C    4) B     5) D    6) A    7) B     8) E     9)C    10)B     11) D     12)E