GÜN OLUR ASRA BEDEL  – ESER SORUSU ( TEST )  /  CENGİZ AYITMATOV

1) Sarı-Özek nasıl bir yerdir?

A) Develer olan, küçük sevimli bir kasaba
B) Kişiler arası dayanışmanın güçlü olduğu, minyatür şehir
C) Develer olan 8 haneden oluşan küçük yaşanması güç bir çöldür
D) Mankurtların yaşadığı orman

2)İstasyonun adına niçin “Boranlı-Burrannı” denilmiştir?

A)Yedigey’in lakabı olduğu için
B) Kazangap’ın babasının ismi olduğu için
C) Kış aylarında boranlar koptuğu zaman evler kar altında kalıp yollar yok olduğu için
D) Kazangap’ın çocuklarının ismi olduğu için

3)Tramlen yörüngesindeki parite istasyonuna gönderilen iki görevlinin kaybolup gittikleri gezegenin adı nedir?

A) İye
B) Galaksi
C) Orman-göğsü
D) Andersan

4) Abutalip niçin tutuklandı?

A) Savaştan kaçtığı için
B) Eskiden esir tutulduğu için
C) Yazdığı yazılar yüzünden
D) Kazangap’ın ölümüne sebep olduğu için

5)1953 yılının son günü Kuttabayev ailesi ne yapmıştır?

A) Tutuklanmıştır.
B) Şenlik düzenlemiştir.
C) Sarı-Özek’i terk etmiştir.
D) İstasyonu yakmışlardır.

6) Ana-Beyit Mezarlığı adını nereden alır?

A) Nayman Ana’nın isteği üzerine Ana-Beyit denmiştir.
B) Yedigey’in babası Beytten’den almıştır.
C) Sarı Özek’te Nayman Ana’nın gömüldüğü yere Ana Beyit diyorlar.
D) Sarı özek halkı bu adı vermiştir.

7)Kazangap kimi trenin altına ezilip, ölmekten kurtarmıştır?

A)Yedigey
B)Abilov
C)Abutalip
D)Ayzade

 8) Dönenbay kuşunun efsanesini kimler kaleme almıştır?

A) Abutalip-Yelizarov
B)
Abutalip-Yedigey
C)
Kazangap-Yedigey
D)
Yedigey

 9) Nayman Ana nasıl ölmüştür?

A) Trenin altında ezilerek ölmüştür.
B) Deveden düşerek boynunu kırar ve ölür.
C) Hastalanınca Kumbel’e gitmek için yola çıkar; fakat yolda sıcağa ve susuzluğa dayanamayıp ölür.
D) Mankurt’un fırlattığı ok sol böğrüne saplanıp onu öldürür.

10) Orman-göğsü gezegeninin ortalama insan ömrü ne kadardır ?

A)30-60 yıl
B)100-120 yıl
C)130-140 yıl
D)50-60 yıl

11) Mankurt ne demektir?

A) Savaşta kurtulan insan
B) Geçmişini tamamen unutan, efendisine köpek gibi sadık, köle
C) Çarşıda satılan köleler
D) Uzaylıların kaçırıp işkence yaparak öldürdükleri insan

12) Nayman Ana’nın oğlu savaşta nasıl kaybolmuştur?

A) Uzaylılar kaçırmıştır.
B) Vurulunca attan düşüp üzengiye takılmış, korkuya kapılan at binicisini sürükleyip getirmiş uzaklara.
C) Savaşta vurulunca kaçamamış, düşmanlar eziyet edip parçalamıştır.
D) Düşmandan kaçarken Jaun-Jaunların arasına girmiştir.

13) Nayman Ana’yı kim öldürmüştür?

A) Abutalip
B) Abilov
C) Oğlu
D)Jaun-Jaunlar

14)Yedigey ve Ukubala birkaç gün Kazangap’ın evinde kaldılar, sonra yol işçilerinin kaldığı barakada onlara da bir oda verildi ve oraya taşındılar.
Paragrafın akışına göre cümlenin devamı nasıl olmalıdır?

A) Bu durumdan çok rahatsız oldukları belliydi.
B) Boranlıdaki hayatları böyle başladı.
C) Kazangap’la bu şekilde tanıştılar.
D) Daha sonra oradaki istasyonda çalışmaya başladılar.

15) Orman-göğsü gezegeninde yaşayan uzaylılar güneşe ne ad vermişlerdir?

A) İye
B) Sunny
C) Atike
D) Yıldız

16) Orman göğsü gezegeninde bir gün kaç saattir?

A) 24
B) 12
C) 36
D) 28

17) İnsanlara işkence edip mankurt olmalarını sağlayanlar kimlerdir?

A) Sarı Özek halkı
B) Jaun-Jaunlar
C) İngilizler
D) Naymanlar

18) Yedigey, devesini nereden almıştır?

A) Kumbal kasabasından
B) Babası almıştır.
C) Kazangap hediye etti.
D) Sarı Özek’te başıboş dolaştığını görünce sahiplenmiştir.

19) Avıl nedir?

A) Köy
B)Erkek deve
C)Dişi deve
D)Çöl

20) Abutalip, çocuklarına miras olarak ne bırakacaktır?

A) Devesini
B)
Evini
C)
Yazdığı anıları
D)
Hiç çıkarmadığı saatini

 

CEVAPLAR:
1) C     2) C    3) C    4) C     5) B    6) C    7) C     8) A     9)D    10)C

11) B     12)B     13) C   14) B    15) A   16)D    17) B   18) C   19) A    20)C