ESER TANITIM SORUSU ( TEST ) GÜN UZAR YÜZYIL OLUR / CENGİZ AYTMATOV

GÜN UZAR YÜZYIL OLUR – ESER SORUSU ( TEST )  /  CENGİZ AYTMATOV

1) Cengiz Aytmatov, romanlarında hayvan figürlerine sık sık yer verir. Nitekim son romanı Ebedi Gelin, bir kar parsının yaşam tasviriyle başlar. “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanı aynı şekilde bir hayvan figürüyle başlamaktadır. Bu hayvan aşağıdakilerden hangisidir?

a) Kaplan
b) Tilki
c) Leopar
d) Jaguar
e) Kurt

2) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” adlı romanında, başkahramanın adı nedir?
a) Ukubala
b) Kazangap
c) Yedigey
d) Edilbay
e) Şaymerden

3) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, yasak bölge olan ve sık sık bahsedilen bozkırın adı nedir?

a) Kazalinsk
b) Kıysıksay
c) Ana-Beyit
d) Sarı Özek
e) Beşağaç

4) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, başkahraman Yedigey ‘in makasçı olarak çalıştığı, aynı zamanda Yedigey ‘e ön ad olan istasyonun adı nedir?

a) Boranlı
b) Kumbel
c) Kızıl Orda
d) Jangeldi
e) Tögrek-Tam

5) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, başkahraman Yedigey ‘in mesleği nedir?

a) Terzi
b) Maden işçisi
c) Çiftçi
d) Kontrolör
e) Makasçı

6) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, başkahraman Yedigey ‘in emektar devesinin adı nedir?

a) Karanar
b) Ukubala
c) Şaymerden
d) Jangeldi
e) Akmaya

7) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, bilimsel araştırmalar yapan, yüzer üs durumundaki uçak gemisinin adı nedir?

a) Globalink
b) Konventsiya
c) Kazalinsk
d) Kızıl Orda
e) Zaripa

8) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, en az başkahraman Yedigey kadar önem arz eden, ölümü ve defnedilmesi ile romanın başlatıldığı Yedigey ‘in makasçı arkadaşı kimdir?

a) Edilbay
b) Ukubala
c) Kazangap
d) Şaymerden
e) Kopsan

9) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, sık sık adı geçen göl hangisidir?

a) Aral
b) Hazar
c) Volga
d) İdil
e) Zaripa

10) Cengiz Aytmatov ‘un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında, mankurtlaştırılan oğlunu kurtarmak için tek başına Sarı Özbek bozkırına giden, ancak oğlu tarafından vurularak,  adının verildiği Ana-Beyit gömütlüğüne gömülen söylence kahramanı kadının adı nedir?

a) Ukubala
b) Nayman Ana
c) Zaripa
d) Zaripa Ana
e) Juanjuan

 


CEVAPLAR:
1) B     2) C    3) D    4) A     5) E    6) A    7) B     8) C     9)A    10) B

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s