ESER TANITIM SORULARI ( TEST ) YILKI ATI / ABBAS SAYAR

YILKI ATI – ESER SORUSU  ( TEST ) / ABBAS  SAYAR

1. Romanın başkahramanı kimdir?

a) Üssünoğlu İbrahim
b) Zeynelin İsmail
c) Demirkır
d) Dorukısrak
e) Çılkır

2. Romandaki ana olay nedir?

a) İbrahim’in toprağından elde ettiği ürünleri değerlendirmesi.
b) Köylülerin ürünlerini alanlarla yaşadıkları problemler.
c) Dorukısrak ve onun gibi yılkıya bırakılan atların yaşam mücadelesi.
d) Yıllarca sahibinin işlerini görmüş bir atın hazin sonu.
e) Hasan ve Mustafa’nın atlarla olan ilişkileri

3. “Yılkı” ne demektir?

a) İş göremez hale gelen atların sonbahardan ilkbahara kadar serbest bırakılması.
b) Atların sadece yarış için kullanılması.
c) Eşek gibi hayvanların dinlenip, semizlenmesi için yapılan özel bakım.
d) Hayvanların daha iyi iş görmesi amacıyla başka bir yere götürülmesi.
e) Hayvanların kendi sahipleri tarafından artırmayla satışa çıkarılması.

4. Dorukısrak ilk yarışını ne zaman kazanmıştır?

a) Kazada yapılan yarışların birinde
b) Zelvelinin Murat’ın oğlunu evlendirdiği düğünde
c) Üssünoğlu İbrahim’in özellikle katıldığı vilayet yarışlarında
d) Hasan’ın sünnet düğününde yapılan yarışta
e) Devrek köyündekilerin iddiası üzerine yapılan bir yarışta

5. Dorukısrak’ın sahibi kimdir?

a) Tombak Emmi
b) Zeynelin İsmail
c) Zelvelinin Murat
d) Kaşifinoğlu
e) Üssünoğlu İbrahim

6. Dorukısrak, sonradan arkadaşı olan Çılkır’ la nerede karşılaşmıştır?

a) Akşam, bir tepenin eteğinde,
b) Üssünoğlu İbrahim’in evinin önünde,
c) Devrek köyünün girişinde,
d) Tombak Emmi’nin sürüsünün içinde,
e) Hasan ve Mustafa’nın kendisini bıraktığı tepede.

7. Dorukısrak, Çılkır’la tanıştıktan sonra ne yapmıştır?

a) İkisi birlikte tepelerde kışı geçirmişlerdir.
b) Çılkır’la beraber köye geri dönmüştür.
c) Yolda karşılaştıkları bir köylü ikisini de sahiplenmiştir.
d) Çılkır’la birlikte Aygır Demirkır’ın sürüsüne katılmıştır.
e) Aygır Demirkır’la dövüşmüş ve yenilmişlerdir.

8. Dorukısrak, Aygır Demirkır’ın sürüsünden ayrılıp hasta olunca ona kim yardım etmiştir?

a) Duran Çavuş
b) Tombak Emmi
c) Hıdır Emmi
d) Üssünoğlu İbrahim
e) Çelebi Ağa

9. Dorukısrak, Üssünoğlu İbrahim’den intikamını nasıl almıştır?

a) Semizlenip başka birinin atı olarak
b) Yılkıcıların tuttuğu yere gelen Üssünoğlu İbrahim’in yanındaki tayla birlikte
kaçarak
c) Hıdır Emmi’nin satın almasıyla
d) Tayıyla birlikte sürüye katılarak
e) Tekrar eski evine dönüp yaşamına kaldığı yerden devam ederek

10. Romanın teması nedir?

a) İyilik eden iyilik bulur.
b) Zor günde yardımına koşan, zor gününde yardım bulur.
c) Yaşamak için mücadeleden kaçınılmamalıdır.
d) Hayatta ne yaşanırsa yaşansın ümitsizliğe kapılmamak gerekir.
e) Haksızlık eden mutlaka karşılığını bulur.

CEVAPLAR:
1) D    2) C   3) A    4) B    5) E    6) A    7) D     8) C     9) B     10) E

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s